Слушайте ни online
listen
Winamp jetAudio
Подкрепете ни
PayPal Gift


Интернет радио Татковина


QR
Реклама

БЪЛГАРИЯ ПОЧИТА 145 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ Програмата в Пловдив: Изготвена е обща програма със събитията за месеца (от 12 февруари до 12 март 2018 г.) под надслов „ПОДВИГ И СЛАВА”, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България от османско владичество, 145-годишнината от гибелта на Апостола на Свободата- Васил Левски и 170 години от рождението на поета-революционер – Христо Ботев. С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика на 19 февруари 2018 г, понеделник, от 11 часа в Пловдив ще бъде отбелязана 145-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски. Преди това, в 10 часа, в Църквата „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида. Слово пред паметника ще произнесе преподавателят в Катедрата по българска литература и теория на литературата във Филологическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" – доц. Владимир Янев, а водещ на възпоменателното честване ще е актьорът от Драматичен театър – Пловдив – Стефан Попов. В церемонията по традиция ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общински Комитет „Васил Левски”-Пловдив и Комитет „Родолюбие”. В общоградското възпоменание и полагането на венци и цветя ще се включат Кметът на Община Пловдив, Председателят на Общинския съвет-Пловдив, Областният управител, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната управа, кметове на райони, Общественият посредник на Община Пловдив, Командването на пловдивския гарнизон, представители от армията, църквата, образователни и културни институции, политически и обществени организации, граждани и медии.

Воден матрак за крави и още 40 иновации на изложението „Агра“: Над четиридесет иновации ще бъдат представени на Международната селскостопанска изложба „Агра 2018“ от 21 до 25 февруари. Деловият форум е известен като портал на най-авангардните разработки за отрасъла. Компании от 25 държави и български научни институти ще покажат в Международен панаир Пловдив панорама на всичко необходимо за модерното фермерство. Една от най-атрактивните новости е матрак за крави, пълен с вода. Той осигурява максимален комфорт на животните, а млеконадоят се увеличава. Дрон за разпръскване на торове и други препарати е сред световните новости, както и фотоелектронна сортираща машина за различни видове продукти. На изложбата ще бъде предлаган разсад от билката жълт смил, известна и като бесмъртниче. Тя е новата хит култура, тъй като маслото от нея се продава по 1500-1800 евро за килограм. Иновации от европейски мащаб са мобилна напоителна система и уникален хедер за бяла жътва и ориз, който прибира само зърното и съкращава наполовина времето за тази операция. Тенденцията за по-голяма ефективност се налага и при селектирането на растения. Български научни институти презентират няколко сорта, които са новост от европейски мащаб. На „Агра 2018“ специалистите ще се запознаят с разработки на всички научни институти от състава на Селскостопанската академия, ще видят пълната гама технологии, оборудване и услуги за агробизнеса, както и специализираната изложба „БиоАгра“. На най-модерни направления в отрасъла са посветени и няколко събития от съпътстващата програма. Екологичното производството е във фокуса на две конференции за биологично земеделие. На кръгли маси ще бъдат разисквани темите „Фермери на бъдещето - прецизно земеделие“, „Повишаване на ефективността в животновъдството“, „Конкурентоспособно  производство на плодове и зеленчуци“.

100 литра мерло ще се лее на Дионисиевото шествие за „Винария“: Младото мерло на известна българска изба ще опитат за първи път участниците в Дионисиевото шествие в Пловдив. 100-литровата бъчва ще бъде разположена на площад „Стефан Стамболов“, където ще се състои традиционният празник, предхождащ откриването на Международната изложба „Винария“. Той ще зарадва пловдивчани и гостите на града с кукерски игри, изпълнения на гайдари и концерт на фолклорния ансамбъл „Тракия“ на 17 февруари 2018 г., събота. Началото на веселбата е от 12 ч. в градинката до Римския стадион, а шествието ще потегли в 12.30 ч. начело с прочутата гайдарска трупа от Калофер. То ще мине по Главната улица и ще стигне до фонтана пред сградата на кметството. Всяка година тържеството събира многохилядна публика и завършва с огромно хоро. С обща наздравица се дава символичен старт на „Винария“. Тази година изложбата ще се проведе от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив, който е организатор заедно с Националната лозаро-винарска камара. Посетителите на „Винария 2018“ ще могат да опитат новата реколта вино, която още никъде не е показвана, да сравнят колекциите на над 50 български и чуждестранни изби, да опознаят вкуса на екзотични напитки, предлагани от водещи търговци. Нови акцент са плодовите ракии и коняци. Сред хитовите експонати на изложбата се открояват единственият в света бял коняк, най-изтънчените и стари марки шотландско уиски. За първи път ще бъде представена линията „Вино за забавление“ в арт бутилки и кенове с рисунки на известен художник на графити. Своя дебют ще направи и уникално българско вино, узряло с музика на Бетовен. Новост са ръчно навитите пури, отлежавали в специална кедрова стая. Посетителите ще могат да разгледат още три изложби, които се провеждат по същото време - „Агра“ заедно с „БиоАгра“, „Апи България“ и новата инициатива „Дибла – идеи и продукти за интериора“, обогатяваща съществуващото изложение „Хорека Пловдив“. Трима от гостите ще спечелят

Маврудът е един от най-старите български винени сортове грозде. Старите майстори казват, че виното Мавруд е тежко като желязо, буйно като еликсир, червено като рубин, сладко и силно като любовта. В месеца на виното д-р Ваня Велкова е избрала да разкаже една от легендите за производството на виното Мавруд, наследена от нейния дядо.Слушайте рубриката "Нашата България" с автор и водещ д-р Ваня Велкова от Берлин днес, 16 февруари от 14:00 ч. и на 17 февруари от 02:00 ч. българско време. Ценители на българското, елате на www.tatkovina.com - зоната на хубавата музика, родната традиция и добрите новини от българските общности по света!

Трифон Зарезан - традиционния празник на лозарите и виното се отбелязва и на 14 февруари. Лозарството и винопроизводството се развиват по българските земи още от времето на древните траки. Пировете с вино на тракийските владетели Ситалк и Севт впечатлили древногръцки автори като Аристофан, Ксенофонт и Демостен. “Земя на хубавото вино” наричали в древността Тракия. Колкото и да призовават закрилата на светеца, обаче лозарите си знаят, че “лозето не ще молитва, а мотика”. Така че още докато празнуват, селските мъже вече се залавят за работа. Всички притежатели на лозя се обличат празнично на Трифоновден и отиват сред своите лозови “владения”. И без да се маят, се залавят да отрежат по няколко лозови пръчки. Така започват символично пролетната резитба на лозята. Затова наричат празника Трифон Зарезан. Ритуалът има свои варианти в различните райони. На места зарязват ритуално само по три или пет корена по ъглите и в центъра на лозето. В други райони се гледа кой лозар ще успее да отреже най-много лозови пръчки и по това се съди кой е най-добрият стопанин. Но навсякъде лозарите избират свой “цар” на лозята за започващия земеделски сезон. Вярва се, че неговите умения и благополучие ще се предадат и на всички останали лозари. След това ритуално начало на лозарската работа, вече може да започне по-веселата част от празника. Всеки от мъжете е донесъл бъклица с вино сред лозята. Но най-напред с вино се поливат зарязаните лозови корени. Това е още един магически ритуал за изобилна бъдеща реколта. След това вече мъжете могат и сами да се порадват на виното. Колкото повече вино се изпие и пролее на празника, толкова по-голям ще е добивът през новия лозарски сезон, според народното поверие. Така че през целия ден лозарите щедро се черпят с вино. Има дори обичай да къпят във вино своя новоизбран цар. Започнал рано сутринта сред лозята, празникът се пренася после и в селото. Шествие на лозарите обхожда всички къщи. Навсякъде домакините излизат да ги посрещнат и почерпят с вино.

НА www.tatkovina.com СЛУШАЙТЕ РУБРИКАТА "ЗЕМЕН РАЙ" С АВТОР И ВОДЕЩ ВЕСЕЛА ПАВЛУ ОТ НИКОЗИЯ: Елате с нас в Сан Марино! В днешното издание на рубриката "Земен рай" Весела Павлу ни води на екзотичната и малко популярна държава Сан Марино. Мястото е малко известно като туристическа дестинация, но търсачите на усамотение и силни изживявания го предпочитат. Елате на www.tatkovina.com, за да попътуваме заедно днес, 13 февруари от 14:00 ч. и на 14 февруари от 02:00 ч/ българско време, с Весела Павлу от Никозия.

Берлин събра представители на различни държави в изложението "Зелена седмица" 2018. С какво се представи България и кои са участниците чуйте в разширения репортаж на кореспондента ни в Берлин д-р Ваня Велкова, в рубриката на чуждестранните ни кореспонденти "Светоглед" днес, 12.02. от 15:00 ч. и на 13.02. от 03:00 ч. българско време, на www.tatkovina.com

Станахме на 9! На 9 февруари е рождения ден на Интернет радио "Татковина". Девет години сме заедно с българите по света! Благодарим ви, скъпи сънародници и слушатели на "Татковина".

Очаквайте новата рубрика за мотивация и личностно развитие "Ако искаш, можеш"! Водещ на рубриката е Дими Йорданова от Рим. Тя е психолог и експерт по масови комуникации и ще отговаря безплатно на поставените от слушателите въпроси, ще споделя опитност и ще помага на слушателите на радио "Татковина" да извадят камъчето от обувката си и да изградят своя успешен момент. Слушайте рубриката всяка сряда от 14:00 ч. българско време. За далечните часови зони излъчваме в 2:00 ч. след полунощ, българско време. Мястото е известно. Елате на www.tatkovina.com

„Рай на север от рая“, това е Сан Себастиан! Да последваме Весела Павлу от Никозия, автор и водещ на рубриката "Земен рай", в уютното градче Сан Себастиан. С какво ли посетителите не са го оприличавали! Наричат го „малкият Париж“, „Париж на океана“,... През 2016 г., заедно с полския град Вроцлав, Сан Себастиан е и Европейска културна столица! Очевидно градът, разположен на 20 км от испанско-френската граница, в Бискайския залив, внася „щипка“ френска атмосфера в този типичен по дух баски край. И все пак, Сан Себастиан не може да бъде съизмерим с нищо друго, освен със... себе си! Готови ли сте? Среща на tatkovina.com днес, 6 февруари от 14:00 ч. и на 7 февруари от 02:00 ч., за да попътуваме заедно с Весела Павлу, в рубриката на пътешественика "Земен рай".

Мнения
 • България / Екип радио Татковина

  Станахме на 9! 9 февруари е рожден ден на Интернет радио "Татковина". Девет години сме зае...Още

 • България / Георги Василев

  ВЕЧЕ 8ГОДИНИ ВИ СЛУШАМЕ ИНТЕРНЕТ РАДИО ТАТКОВИНА НА ИНТЕЛИГЕТНО ДА Е МИРНА И ПЛОДОРОДНА...Още

 • България / Екипът на радио Татковина

  Честита Нова година, приятели! Нека 2018 да е мирна и честита, да е здрава, плодовита, рад...Още

Кореспонденти днес:
Новини
 • 19.02.2018

  БЪЛГАРИЯ ПОЧИТА 145 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ Програмата в ...Още

 • 16.02.2018

  Маврудът е един от най-старите български винени сортове грозде. Старите майстори казват, ч...Още

 • 16.02.2018

  Воден матрак за крави и още 40 иновации на изложението „Агра“: Над четиридесет иноваци...Още

 • 16.02.2018

  100 литра мерло ще се лее на Дионисиевото шествие за „Винария“: Младото мерло на известна...Още

 • 14.02.2018

  Трифон Зарезан - традиционния празник на лозарите и виното се отбелязва и на 14 февруари. ...Още


Реклама
Creative Rays
Сдружение "Музите

Информационен справочник за българите в Бавария

Партньори и Приятели
Bulgaros.info Виена днес BALKANTO Ltd. is a full service Artist Management, Events Management, Events Marketing & Promotion Company based in Toronto, Ontario, Canada. Порталът на българите в Кипър
Bulgarians in UAE Българите в Австрия Българите в провинция Аликанте ISBI Френско-български форум в. Български Новини Българският портал за Валенсия