Слушайте ни online
listen
Winamp jetAudio
Подкрепете ни
PayPal Gift


Интернет радио Татковина


QR
Реклама

Днес, 15 август, честваме Голяма Богородица - денят, в който християнската църква почита Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Успение на Пресвета Богородица е най-големият летен празник и един от 12-те християнски празници, чествани и от православни, и от католици. Честит имен ден на празнуващите днес!

ДНЕС, 17 ЮЛИ, ЧЕСТВАМЕ СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА. ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ПРАЗНУВАЩИТЕ ДНЕС! Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска. Баща й я възпитал в идолопоклонство, но Господ Бог по Своята милост й дал да узнае истината и я призовал при Себе си. В това време римското правителство жестоко преследвало християните. Много от преследваните се криели по пустините и планините. А мнозина оставали в градовете и като вземали вид на просяци, стараели се да проповядват и разпространяват словото Божие. От един такъв християнин 12-годишната Марина пръв път чула за Господа Иисуса Христа и сърцето й се изпълнило с любов към Него. Тя много желаела да получи св. кръщение, но поради гонението не е имало нито в града, нито в околностите свещеник, който да може да извърши това тайнство. Марина се оставила на Бога и очаквала Неговата воля. А между това тя не се бояла открито да изповядва името на Господа, макар и да знаела, че може да бъде подложена на гонение. Пръв неин гонител станал самият й баща. Той бил ревностен поклонник на идолите и когато узнал, че дъщеря му вярва в Христа, намразил я и започнал да се отнася с нея много жестоко.

Автентични български народни носии и накити от личната колекция на д-р Ваня Велкова ще бъдат представени в град Карлово: Под надслов „От раклите на прабаба“ ще премине изложбата на автентични български народни носии и накити от личната колекция на д-р Ваня Велкова. Ще бъдат показани традиционни костюми и накити от различни краища на България, включително от региона на Карлово, Сопот и Хисаря. Някои от тях ще бъдат представени за първи път. Към експонатите ще има изложен богат текстови и снимков материал. Официалното откриване на изложбата ще се състои на 5 юли 2018 г. от 17:30 часа в Архитектурния комплекс „Старинно Карлово“ – в емблематичната възрожденска къща „Бухалов хан“. Организатори на изложбата са Община Карлово, Архитектурeн комплекс „Старинно Карлово“ и д-р Ваня Велкова. Събитието активно се подкрепя от Държавната агенция за българите в чужбина; Акционерно Дружество „Българска роза“ в Карлово; Националния форум „Брод за България“; вестник „България СЕГА“ в Чикаго, САЩ; Интернет-Радио „Татковина“ – Радиото на българите по света; Средно общообразователно училище „Христо Проданов“ в Карлово, Средно училище „Васил Левски“ в Карлово и много други. Голяма чест е, че предстоящата изложба ще се проведе в Карлово – в града на двама забележителни българи. Единият от тях е Апостолът на свободата – Васил Левски, гениален теоретик, революционер, стратег и организатор на българското национално-освободително движение през 19-ти век. Другият е алпинистът Христо Проданов, първият българин, изкачил на 20 април 1984 г. първенеца на Земята – връх Еверест и останал завинаги в неговите обятия. Завинаги живи ще останат думите на Христо Проданов: „Аз съм на върха. На върха съм – Христо!“ И до днес неговите следовници – алпинистите на България, тръгнали към най-високите точки на нашата планета, са пример за смелост, непоколебимост и нестихващ порив за достигане предела на човешките възможности. Те са Българи – Върхове.Изложбата може да бъде разгледана до 25 юли 2018 г.

ДНЕС Е ПЕТРОВДЕН! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ИМЕНИЦИ! На 29 юни Българската православна църква почита паметта на Светите Апостоли Петър и Павел, едни от най-видните ученици на Иисус Христос, наречени стълбове на християнската църква. Наречени са и “Вселенски учители”, защото в посланията си са оформили основните правила за живот и вяра. Преди да приеме Христовата вяра, смятаният за пръв сред Апостолите Свети Петър, се наричал Симон. Бил рибар – пламенен и избухлив. Името Петър означава “камък” и му е дадено от Иисус Христос, заедно с ключовете от царството небесно. Апостол Петър дълго пътешества, за да проповядва Христовото учение. Последните години от живота си прекарва в Рим. След кръстната му смърт на гроба построили по-късно храма “Свети Петър” – един от най-големите в Европа. С името му тясно е свързано това на Апостол Павел. Свети Апостол Павел бил наречен Апостол на любовта заради ненадминатия химн, който написал: “Ако ще да говоря всички езици човешки, дори ангелски, щом любов нямам, нищо не съм.” В България на Свети Петър и Свети Павел са посветени много църкви и манастири. Паметта им започва да се почита от Православната ни църква след Покръстването на българския народ през 865 г. В българската иконография двамата Апостоли обикновено са представени заедно като държат в ръцете си макет на църква, което символизира заслугата им като стълбове на Христовата църква тук на земята.” Петровден, както още българите наричат този празник, съвпада с най-усилния период от стопанския живот у нас. Народът ни го свързва винаги с жътвата, с младите животни и първите плодове – ябълки петровки, както и с големите Петровски събори по села и градове. Вярва се, че обредите и ритуалите, които се извършват на този ден, предпазват от огън и пожари. Като курбан се принася петровско пиле. Това е свързано със значението, което в древната митология се е придавало на петела - слънчев знак на висшето, небесното, който като слънцето отмерва времето и е символ на възкресението.

СЛУШАЙТЕ ДНЕС ОТ БЕРЛИН РУБРИКАТА ЗА ИСТОРИЯ, ЕТНОГРАФИЯ, ЕЗИК И КУЛТУРА "НАШАТА БЪЛГАРИЯ": С днешното предаване ще затворим представянето на книгата на отец Христо Кондоферски "Дневникът на Балканските войни през 1912 и 1913 г." . Вълнуваща и незабравима е срещата на д-р Ваня Велкова с внука на автора. Чуйте ярките спомени на Александър Кондоферски, за които разказва авторът и водещ на рубриката "Нашата България" д-р Ваня Велкова от Берлин. "Дневникът на Балканските войни през 1912 и 1913 г." е свидетелство за времето белязано с героизъм, но и с големи човешки драми. Чуйте още една гледна точка за времето на Балканските войни през 1912 и 1913 година по спомените на участника в събитията отец Христо Кондоферски, автор на книгата. Изберете www.tatkovina.com днес 29 юни от 14:00 ч. и на 30 юни от 02:00 ч. българско време и слушайте рубриката "Нашата България" с автор и водещ д-р Ваня Велкова от Берлин!

СЛУШАЙТЕ ДНЕС РУБРИКАТА "АКО ИСКАШ, МОЖЕШ" С ДИМИ ЙОРДАНОВА ОТ РИМ: Да простиш и да получиш прошка! Нека заедно да се замислим върху това! Опрощението не означава да забравиш. Ти може да помниш лошата постъпка, но трябва да внимаваш да не се изпълниш с омраза и гняв. Помисли само, че твоята майка е направила най-доброто за теб, когато е създала новото семейство. Разбрала е, че няма да се справи сама с живота..... За житейските мъдрости разказва в днешното издание на рубриката "Ако искаш, можеш" психологът Дими Йорданова от Рим. Научете още за прошката от водещата на www.tatkovina.com днес, 27 юни от 14:00 ч. и на 28 юни от 02:00 ч. българско време.

СЛУШАЙТЕ ДНЕС РЕПОРТАЖА НА ИЛИАНА ИЛИЕВА-ДЪБОВА, председател на Асоциацията на българите в Тарагона „България“ и ръководител на БНУ „Св. Седмочисленици“-Тарагона, Испания: За последните успехи на българските училища в Каталуня с гордост разказва Илиана Илиева-Дъбова. Слушайте днес, 26.06. от 15 ч. и на 27.06. от 3 ч. BG време, репортажа за успехите на учениците от БНУ "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона и БНУ "Св. Седмочисленици" в Реус и мнението на самите тях. Изберете www.tatkovina.com и рубриката на чуждестранните ни кореспонденти "Светоглед".

На Празничния концерт по повод 25-годишнината от създаването на новия Българския културен институт в Берлин сладкогласният кавал на Теодосий Спасов докосна всички сърца, сияеха всички очи, ръцете ни танцуваха и... не спираха от възторг... Какъв празник за душата! Чуйте още за събитието в репортажа на Ваня Велкова днес, 25.06. от 15 ч. и на 26.06. от 3 ч. BG време на www.tatkovina.com

СЛУШАЙТЕ ДНЕС ОТ БЕРЛИН РУБРИКАТА ЗА ИСТОРИЯ, ЕТНОГРАФИЯ, ЕЗИК И КУЛТУРА "НАШАТА БЪЛГАРИЯ": Както всеки петък и днес ще говорим за българското! Продължава представянето на книгата на отец Христо Кондоферски "Дневникът на Балканските войни през 1912 и 1913 г." и срещата на д-р Ваня Велкова с внука на автора. Чуйте ярките спомени на Александър Кондоферски, за които разказва авторът и водещ на рубриката "Нашата България" д-р Ваня Велкова от Берлин. "Дневникът на Балканските войни през 1912 и 1913 г." е свидетелство за възхвала на героизма на войниците и голямата човешка драма. Чуйте още една гледна точка за събитията по времето на Балканските войни през 1912 и 1913 година. Изберете www.tatkovina.com днес 22 юни от 14:00 ч. и на 23 юни от 02:00 ч. българско време и слушайте рубриката "Нашата България" с автор и водещ д-р Ваяня Велкова от Берлин!

СЛУШАЙТЕ ДНЕС РУБРИКАТА "АКО ИСКАШ, МОЖЕШ" С ДИМИ ЙОРДАНОВА ОТ РИМ: Опрощението не означава да забравиш. Ти може да помниш лошата постъпка, но трябва да внимаваш да не се изпълниш с омраза и гняв. Помисли само, че твоята майка е направила най-доброто за теб, когато е създала новото семейство. Разбрала е, че няма да се справи сама с живота. Научете още за прошката в днешното издание на рубриката "Ако искаш, можеш" от водещата Дими Йорданова от Рим. Изберете www.tatkovina.com днес, 20 юни от 14:00 ч. и на 21 юни от 02:00 ч. българско време.

Мнения
 • Германия / Val

  Програмата ви е добра, но една голяма молба: Моля, спрете да пускате вече песента "пътнико...Още

 • България / Митко

  Много е готино радиото

 • България / Михаил Димитров

  Благодаря за това, което чувам от вашето радио, НО защо няма тагове на песничките ! Мол...Още

Кореспонденти днес:
Новини
 • 15.08.2018

  Днес, 15 август, честваме Голяма Богородица - денят, в който християнската църква почита С...Още

 • 17.07.2018

  ДНЕС, 17 ЮЛИ, ЧЕСТВАМЕ СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА. ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ПРАЗНУВАЩИТЕ ДНЕС! ...Още

 • 05.07.2018

  Автентични български народни носии и накити от личната колекция на д-р Ваня Велкова ще бъд...Още

 • 29.06.2018

  СЛУШАЙТЕ ДНЕС ОТ БЕРЛИН РУБРИКАТА ЗА ИСТОРИЯ, ЕТНОГРАФИЯ, ЕЗИК И КУЛТУРА "НАШАТА БЪЛГАРИЯ"...Още

 • 29.06.2018

  ДНЕС Е ПЕТРОВДЕН! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ИМЕНИЦИ! На 29 юни Българската православна църква почита...Още


Реклама
Creative Rays
Сдружение "Музите

Информационен справочник за българите в Бавария

Партньори и Приятели
Bulgaros.info Виена днес BALKANTO Ltd. is a full service Artist Management, Events Management, Events Marketing & Promotion Company based in Toronto, Ontario, Canada. Порталът на българите в Кипър
Bulgarians in UAE Българите в Австрия Българите в провинция Аликанте ISBI Френско-български форум в. Български Новини Българският портал за Валенсия