Слушайте ни online
listen
Winamp jetAudio
Подкрепете ни
PayPal Gift


Интернет радио Татковина


QR
Реклама

Днес е "Успение Богородично". Честит празник! Счита се, че празникът "Успение на Пресветата Богородица" е установен от Апостолите. Разказите за чудесното възнасяне в плът на Божията Майка на небето се отнасят към IV век; за него споменават блаж. Августин и Йероним, а Иерусалимският патриарх Ювеналий (420-458) утвърждава пред император Маркиан достоверността на тези разкази. Денят на празнуване на успение е установен от император Маврикий (592-602). Блажената кончина на Света Богородица е прославена в каноните на св. Козма Маюмски и св. Йоан Дамаскин. От далечни времена празникът се предшества от пост, който съединява в себе си два древни поста: някога едни християни са постили преди празника Преображение Господне, а други - преди Успение на Пресветата Богородица. Константинополският събор, свикан през XII век, по времето на патриарх Лука, определя, всички християни да спазват Успенски пост - от първи до петнадесети август. Празникът продължава девет дни; неговото отдаяние се извършва на 23 август. Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина. Запазеният и до наши дни каменен градеж обаче е от ХI век - тогава кръстоносците обновяват стария храм. (Pravoslavieto.com)

На 5 и 6 август 2017 година в околностите на село Нови Троян, Одеска област, Украйна се проведе Лятна среща на бесарабските българи „Есть Контакт - 2017“, която традиционно се организира от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Български младежки клуб „Актив“. Под надслов „Рамо до рамо, сърце до сърце“, „Есть контакт - 2017“ събира български младежи от Украйна и Молдова за десети път. На младежкия събор бе представен етнически кът и гостуваха занаятчии, които демонстрираха любимото си дело пред младото поколение. Едно от задължителните условия за участие в срещата е носенето на национални носии. Идеята за Лятната срещата „Есть контакт“ се зароди още през 2008 година. Бесарабската българка Марина Петрова (Кисельова), която живее в чужбина, организира анкета по повод среща на българи от Бесарабия, които са напуснали родните места. Идеята бе реализирана много бързо и в края на м. юли 2008 бе организирано първото мероприятие. Тогава се зароди и идеята за създаване на Български младежки клуб „Актив“. Срещата има конкурсен характер и до момента бе провеждана в селата Новая Ивановка, Исерлия, Нови Троян, Богатое, Каменка и Бабата.

БЛАГОДАРСТВЕНА ГРАМОТА ПОЛУЧИ ЕКИПЪТ НА ИНТЕРНЕТ РАДИО ТАТКОВИНА НА 10 ЮБИЛЕЙНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА АБУЧ В СОФИЯ До АБУЧ: Уважаеми партньори, колеги и приятели от АБУЧ, Благодарим Ви за високата оценка за работата на екипа ни. Ще продължаваме да бъдем близо до всеки българин зад граница, до всяко българско училище в чужбина и ще разказваме за вашите събития и инициативи, за успехите и нелекия път за съхраняване на българския език и национална идентичност в растящите в чужбина деца! Честита 10 годишнина на Асоциацията на българските училища в чужбина! Горди сме да бъдем заедно! С благодарност и уважение, Екипът на Интернет радио "Татковина"

Днес е Св. Марина! Честит празник именици! В района на Северна България особено се тачи Св. Марина. Денят на тази светица се чества на 17 юли. Той съвпада с последния ден от тъй наречените горещници. Поради това тя е наричана Марина огнена. Според народните вярвания тя е покровителка на градушките. Поради това тази светица може да я отнесем към групата на светците градушкари. Това са: Св. Герман, Св. Вартоломей, Св. Елисей и Св. Илия. Към празниците на гореспоменатите светци може да прибавим и празника Видовден.

15, 16, 17 и 20 юли народът нарича Горещници. Основният поминък на българския народ било земеделието. Чрез земеделието по-голяма част от населението си изкарвало своята прехрана. То е важно звено и в скотовъдството, тъй като без продуктите на земеделеца няма скотовъдство. Ако няма ярма в животновъдството, настъпва криза. Случва се понякога реколтата да бъде сполетяна от природни бедствия като суша, киша, градушка и други. Тъй като българинът е много суеверен, той вярва, че всички тези нещастия ( беди ) ги изпраща небето, т. е. Бог. Това суеверие намира израз в думите „ Бог дал, Бог взел “. За да умилостивят Бога или природните стихии, хората им посвещават няколко празника. Едни от тези празници са горещниците, които се празнуват на 15, 16, и 17 юли. Народът е вярвал, че това са най-горещите дни в годината. Тяхното честване е свързано с борбата на хората с градушките. Това природно бедствие нанася големи щети на селскостопанската реколта. Последиците от градушката са непредсазуеми. Унищожаването на реколтата в повечето случаи довежда до глад. Това са основните причини, поради които суеверният българин им посвещава тези дни. Тези летни празници са характерни за цялата българска етническа общност. В различните райони на България празниците носят разнообразни названия. В северните части на страната те са известни под името Чурлига, Пърлига и Марига.

За първи път в България: „Голям шлем“ стартира на 15 юли, обединява 3 ултрамаратона в уникален медал Състезатели от Тайван и Иран пристигат за Трявна Ултра 2017, 64-годишен легендарен рекордьор ще бяга 141 км 1.5 тона диня, 6 тона вода и напитки, 160 км маркирано и обработено трасе са подготвили организаторите 64-годишната легенда в планинското бягане на свръх дълги разстояния Любомир Палакарчев ще участва на дистанция 141 км на ултрамаратона* Трявна Ултра 2017, който ще се проведе този уикенд в централната част на Стара планина. Цели 28 години Палакарчев държеше рекорда за скоростно преминаване на най-дългия туристически маршрут в България - от връх Ком до нос Емине. 105-ма са регистрираните състезатели в най-тежката дистанция на надпреварата - 141 км, близо 400 ще стартират на 76 км и на 23 км. 30 ще участват в 35-километров пешеходен поход, съобщи Николай Колев, председател на Сдружение АйРън и един от водещите организатори на Трявна Ултра 2017. Най-възрастният участник в надпреварата е на 67-години и ще се състезава на 76-километровото трасе. Допълнително около 200 деца и планинари от местните клубове се очаква да се включат в бягането на 3 км, за което записването ще тече на място. Колев акцентира и върху факта, че Трявна Ултра 2017 слага началото на GRAND SLAM /Голям Шлем/ - проект, който обединява трите най-големи ултрамаратони в България /Трявна Ултра, Персенк Ултра и Пирин Ултра/. „Изключително сме благодарни на генералния спонсор на Трявна Ултра - водещата българска компания „Био Фреш“ за натурални и био козметични продукти. „Био Фреш“ осигури не само всичко необходимо за подкрепителните пунктове и наградите, но и Борис Недев, съсобственик на фирмата, организира производството на уникалния медал на „Големият шлем“. Всеки финиширал участник получава унифициран медал, който е проектиран специално по начин, позволяващ сглобяването на три медала от трите отделни ултрамаратона в един общ GRAND SLAM медал.

14 ИЗДАТЕЛСТВА ПРЕДСТАВЯТ НАЙ-НОВИТЕ ЗАГЛАВИЯ В ЛИТЕРАТУРАТА ПО ВРЕМЕ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО „С КНИГА НА ПЛАЖА“ https://www.burgas.bg/bg/news/details/1/31683

Софийска филхармония открива „Моцартовите празници“ Звездни солисти в грандиозен концерт посветен на 10-та годишнина от присъединяването на България към Европейския съюз За тринадесети път – на 12 юли, в 20.30 часа ще прозвучи тържественият сигнал на Международния музикален фестивал „Моцартови празници” в Правец. Фестивалът, който ще се проведе от 12 до 16 юли ще бъде официално открит с грандиозен симфоничен концерт на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт. Концертът се посвещава на 10-та годишнина от присъединяването на България към Европейския съюз. Артистичният директор – оперната прима Христина Ангелакова тази година избира Софийска филхармония да даде начален старт на „Моцартовите празници“ в Правец под диригентството на Найден Тодоров. По препоръка на маестрото за първи път ще гостува на фестивала виртуозният австрийски цигулар Волфганг Давид, който ще изпълни заедно с елитния оркестър на Софийска филхармония цигулковия концерт на Йоханес Брамс. Ще прозвучат още увертюра от операта „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт, „Празнична увертюра“ от Веселин Стоянов, а на финала на концерта бъде изпълнена величествената „Ода на радостта“ из Девета симфония на Бетовен с участието на звездните гласове Цветелина Василева, Мариана Пенчева, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с хормайстор Славил Димитров. В 19.00 часа, във фоайето на хотел Риу Правец Ризорт ще бъде открита изложба със снимки „Дванадесет години фестивален живот” на фотографа Виктор Викторов. Ретроспективният поглед на фотографа ще преведе зрителя през последните впечатляващи издания, които изцяло промениха визията и мащабите на ММФ „Моцартови празници” в Правец. ММФ „Моцартови празници” Правец – 2017 се организира от сдружение „Моцартови празници-Правец`04“ под патронажа на Министерството на културата на Република България, с подкрепата на Община Правец. Генерален спонсор Тера тур сървиз. Предварителна продажба на iventim.bg

Уважаеми слушатели, от 1 юли до 3 септември Интернет радио "Татковина" преминава в лятна програмна схема. Освен прекрасна българска музика ще слушате повторения на предавания и рубрики. Екипът ни Ви желае весела ваканция и прекрасни спомени в България и по света!

Тук публикуваме имената на наградените българи в IX Международен конкурс за литература и изкуства "La Piazzetta", който се проведе в Салерно, Италия: Димитринка Йорданова- 2 място – сребърен медал – разказ „ Гласът на камъните”; Виолета Дулчева – 4 място – бронзов медал, награда за заслуги на президента – поезия „Сънувано завръщане” + картината с цветето; Петя Лалева - 3 място – купа - стихосбирка Жар в пепелта - „ Разказваш ми приказка”; Георги Връбчев – 4 място – бронзов медал, награда за заслуги на президента – раказ ” Авалон”; Калина Белчева – 4 място – бронзов медал, награда за заслуги на президента – категория фото „Щастие”. В следващите дни ще публикуваме и наградените творби на www.tatkovina.com, в блога на радио "Татковина" и на Facebook Интернет радио Татковина.

Мнения
 • България / Екипът на радио

  До АБУЧ: Уважаеми партньори, колеги и приятели от АБУЧ, Благодарим Ви за високата оценка ...Още

 • Гърция / Валентина Онова

  Честит рожден ден на Интернет Радио Татковина!!!!!Много здраве на екипа и още много години...Още

 • Бразилия / Стефан Василев

  Честит Рожден Ден !!!! Здрави , щастливи и успешни още много години...!!! Поздрави от Браз...Още

Кореспонденти днес:
Новини
 • 15.08.2017

  Днес е "Успение Богородично". Честит празник! Счита се, че празникът "Успение на Пресветат...Още

 • 11.08.2017

  На 5 и 6 август 2017 година в околностите на село Нови Троян, Одеска област, Украйна се пр...Още

 • 02.08.2017

  БЛАГОДАРСТВЕНА ГРАМОТА ПОЛУЧИ ЕКИПЪТ НА ИНТЕРНЕТ РАДИО ТАТКОВИНА НА 10 ЮБИЛЕЙНА КОНФЕРЕНЦИ...Още

 • 17.07.2017

  Днес е Св. Марина! Честит празник именици! В района на Северна България особено се тачи Св...Още

 • 15.07.2017

  15, 16, 17 и 20 юли народът нарича Горещници. Основният поминък на българския народ било ...Още


Реклама
Creative Rays
Сдружение "Музите

Информационен справочник за българите в Бавария

Партньори и Приятели
Bulgaros.info Виена днес BALKANTO Ltd. is a full service Artist Management, Events Management, Events Marketing & Promotion Company based in Toronto, Ontario, Canada. Порталът на българите в Кипър
Bulgarians in UAE Българите в Австрия Българите в провинция Аликанте ISBI Френско-български форум в. Български Новини Българският портал за Валенсия